Rusland en Iran zeggen dat Amerika de “rode lijn” heeft overschreden

Iran en Rusland hebben gewaarschuwd dat ze samen met  de sjiitische milities van Hezbollah terug zullen slaan wanneer de VS opnieuw Syrië zou aanvallen. Door het afvuren van kruisrakketen afgelopen vrijdag op een Syrische basis heeft Amerika volgens Rusland en Iran een “rode lijn” overschreden.

Dit hebben de beide landen laten weten via een gezamenlijke commandocentrum.  Ze laten weten dat ze vanaf nu op elke overschrijding of agressie door wie dan ook zullen antwoorden met geweld. Ze voegen daar aan toe dat Amerika weet tot wat beide landen toe in staat zijn. Verder stelden ze in de gezamenlijke verklaring dat de uit Amerika afkomstige militairen die in Noord Syrië  de Koerden helpen daar illegaal zijn.

 

vlag van de navo

Onaanvaardbaar

President Rohani van Iran en de Russische president Vladimir Poetin zijn zondag tijdens een telefonisch gesprek tot de conclusie gekomen dat de aanval die Amerika uitvoerde op de Syrische luchtmachtbasis “onaanvaardbaar” was. Verder vinden ze dat de aanval ook ingaat tegen het internationale recht. Daarnaast willen ze dat er onafhankelijk onderzoek gedaan wordt naar de gifgasaanval van 4 april in de stad Khan Sheikhoun. Dit was namelijk de aanleiding voor de VS om de aanval uit te voeren.

Chemische wapens

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson noemde de aanval met chemische wapens op de stad een gevolg van de passiviteit van Rusland. Bij de aanval in de provincie Idlib kwamen 72 mensen, waaronder veel kinderen, om en waren er vele gewonden. Volgens de minister heeft Moskou te weinig gedaan om de  internationale overeenkomst van 2013 uit te voeren. Door deze overeenkomst moest Syrië haar voorraad chemische wapens vernietigen.

President Assad geen prioriteit

Hoe de Amerikanen staan tegenover Assad is op dit moment niet duidelijk. In eerste instantie gaf zowel Niki Haley, de Amerikaanse VN ambassadeur  en de minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson aan dat het tijd is dat Assad vertrekt.  Haley heeft  zondag bij de zender CNN gezegd dat een  gedwongen aftreden van president  Assad een doelstelling van het Syrië-beleid van Amerika is. Verder zei ze dat zolang Assad de leider is van het Syrische regime er geen politieke oplossing is voor Syrië.

Van die standenpunten komt minister Tillerson nu terug. Tijdens een interview met CBS zegt hij dat het verslaan van Islamitische Staat  de hoogste prioriteit voor de Amerikanen is.  Wanneer dat gedaan is kan er aandacht uitgaan naar het stabiliseren van de situatie in het land. Hij voegt er aan toe dat het Syrische volk zal beslissen over het lot van Assad.

Geen luchtaanvallen door internationale coalitie

Voorlopig voert de internationale coalitie tegen Islamitische Staat onder leiding van de Verenigde Staten geen luchtaanvallen meer uit boven Syrië. Dat heeft de minister van Defensie van België, Vandeput op de Belgische media gezegd. De coalitie kijkt elke dag hoe de situatie er uit ziet. Want  Rusland heeft het akkoord opgezegd waarin acties werden afgestemd met hen zodat ongelukken voorkomen kunnen worden. Rusland heeft in Syrië moderne Russische luchtafweer gezet.

Russen boos op het Verenigde Koninkrijk

Zondag heeft Rusland ook kritiek geuit op Groot-Brittannië. De Russen waren niet blij met het afzeggen van een gepland bezoek door de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Hij besloot het bezoek af te zeggen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Syrië meldt de omroep BBC. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland roept het de vraag op of het wel zin heeft om met de Britten te praten. Volgens hen heeft Groot-Brittannië niet echt invloed op internationale kwesties. Voornamelijk omdat ze “in de schaduw” staan van strategische partners. Hiermee wordt waarschijnlijk de Verenigde Staten mee bedoeld.